959
post-template-default,single,single-post,postid-959,single-format-standard,cookies-not-set,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
bewustwording

Iedereen is een superheld!

Deze kreet makkelijk of goedkoop? Zeker niet. Sowieso hebben de meeste superhelden een gewone variant van zichzelf: denk aan Clark Kent, beter bekend als Superman, Bruce Wayne is Batman terwijl Wonder Woman door het leven gaat als Diana Prince. Als superhelden zijn ze vaak een uitvergroting of betere versie van die ‘gewone’ zelf.  Laten we eens inzoomen op Wonder Woman.

Bijzondere bedenker

Wonder Woman is een creatie van William Moulton Marston. Deze Amerikaan leefde begin van de twintigste eeuw, werd zelfs nog geboren in de negentiende eeuw, namelijk in 1893. Hij overleed in 1947 een paar dagen voor zijn 54-ste verjaardag. Marston was naast de bedenker van Wonder Woman, een psycholoog die zelfhelpboeken schreef, en de grondlegger van de DISC-methode. Naast schepper van DISC en Wonder Woman, was hij ook advocaat en -als uitvinder – de bedenker van de eerste werkende leugendetectortest. Als afgestudeerd Harvard psycholoog lag zijn interesse vooral bij de emoties en het gedrag van ‘gewone mensen’.

 

Ontwikkelen door jezelf te kennen

In 1928 beschreef hij zijn bevindingen in het boek ‘Emotions of normal people’. Tot op heden is zijn werk een inspiratiebron voor vele psychologen, trainers en coaches. Het DISC-model wordt veel ingezet als instrument voor persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling, leiderschapsontwikkeling en bij werving en selectieprocedures. Ook ik, een gecertificeerd DISC-consultant, werk er graag mee, omdat het een prachtig startpunt is van een coachtraject. In deze onderzoekende fase kan het een fijn hulpmiddel zijn omdat het zelfinzicht geeft en je jezelf beter gaat begrijpen. Praktisch en laagdrempelig.

Hoe dan? DISC laat je zien je op welke manier je omgaat met uitdagingen, mensen, veranderingen en procedures. Door middel van een vragenlijst uitgaand van de vier primaire gedragsstijlen (Dominant, Interactief, Stabiel, Consciëntieus), krijg je een beeld van jezelf en de manier waarop je je in verschillende situaties gedraagt. Onder stress reageer je bijvoorbeeld vaak anders dan in een ontspannen situatie. Door dit te weten kun je meer begrip opbrengen voor jezelf, maar ook voor anderen. Zo wordt het makkelijker om goede relaties op te bouwen. Juist omdat we uniek zijn en van elkaar verschillen.

Met DISC wordt jouw onderbewuste en bewuste gedrag gemeten. Onderbewust is je kernpatroon (of natuurlijke patroon) en bewust je gewenste patroon. Dat laatste is het gedrag dat je bewust inzet. Het gedrag waarvan jij denkt dat het van je verwacht wordt op je werk, of waarmee je de gewenste resultaten bereikt. Bewustzijn hierover geeft je handvatten om hier goed mee om te gaan.

 

Bewust omgaan

Maar waar is Wonder Woman gebleven in dit hele verhaal van ‘gewone mensen’, hun gedrag en gevoelens? Wat maakt ons zoals zij is?
Ik begin met een klein beetje context: Wonder Woman ziet het licht in december 1941 in uitgave #8 van All Star Comics als samenwerking tussen Marston en Harry G. Peter. In een tijd dat bijna alle superhelden mannen zijn, kiest Marston voor een vrouw. Ze is geïnspireerd op de vroege feministen én de archetypen van Griekse en Romeinse godinnen, en krijgt bovendien ook de vier gedragsstijlen mee die in ons ‘gewone’ mensen te vinden zijn.

Her heroic behaviors showed strong will, power, and the use of the behavioral style dimensions of DISC–dominance, influence, submission, and compliance—to accomplish her missions”. [1]


Wonder Woman heeft dus dezelfde instrumenten, gedrag en gevoelens, maar weet ze zo gewoon heel goed in te zetten. Zo bereikt ze alles wat ze wil. En daar ligt ook de grote meerwaarde voor ons gewone stervelingen 😉

 

Ontdek jouw superkrachten

Want als je weet hoe je omgaat met uitdagingen, mensen, veranderingen en procedures, kun je hier op anticiperen, op sturen of het op een andere manier inzetten.
Dus laten we met zijn allen op zoek gaan naar de bijzondere kracht die in eenieder van ons zit. En dat kan heel laagdrempelig met een vragenlijst en een eerste gesprek.

Benieuwd? Maak een afspraak!

Als je gewoon meer wilt weten over DISC kun je mij ook mailen op info@thecoachingpractice.nl

 

 

[1] Bron: https://www.discprofile.com/what-is-disc/william-marston/

No Comments

Post a Comment